Ingeburgerd in Japan

Door warcow op zondag 19 januari 2014 12:00 - Reacties (21)
Categorie: Japan, Views: 6.850

Met alle drukte (en stress) van mijn afstudeeronderzoek ben ik niet echt toegekomen aan het schrijven van een nieuwe blogpost. Mijn vorige post is alweer van enkele maanden geleden dus tijd voor een update. Deze post bevat veel foto’s dus als je geen zin hebt om te lezen kun je ook alleen door de foto’s scrollen. Als je mijn vorige blogpost nog niet hebt gelezen is het misschien leuk om die eerst nog even te lezen: http://warcow.tweakblogs....erste-weken-in-japan.html

Het is ook hier winter en hoewel hier in Osaka nooit veel sneeuw blijft liggen heb ik de eerste vlokken gisteravond al kunnen zien. De afgelopen maanden heb ik hier weer veel nieuwe dingen gezien en meegemaakt. In Nara hebben we veel wilde herten kunnen zien die daar overal vrij rondlopen en totaal niet bang zijn voor mensen. In Kobe hebben we een hike gemaakt over de Rokko berg en de dag afgesloten met een onsen bad.

Nara

Met een meetup groep hebben we Nara bezocht en er een hike gedaan. De organisator woonde al langere tijd in Nara en kende alle mooie en bijzondere plekken. Van de sushi toko met de langste lopende band ter wereld en een beroemde Macdonalds waar regelmatig concerten worden gespeeld tot afgelegen bomen die hol van binnen zijn en waar bamboe doorheen groeit. De link hieronder is een youtube filmpje van een concert in de Macdonalds bij Nara. Aan de naam van de uploader te zien is dat dezelfde persoon die ons de rondleiding gaf.

https://www.youtube.com/watch?v=9a1CIp0Hph4

Hieronder volgen wat foto’s die ik heb gemaakt tijdens de hike.

http://i40.tinypic.com/ftzpc6.jpg

http://i41.tinypic.com/264o0wh.jpg

http://i39.tinypic.com/987l7p.jpg

Op deze laatste foto zie je links Sento-kun, de mascotte van Nara. In Japan hebben ze vaak een lokale mascotte die vaak voor een flinke boost in de economie zorgt. De mensen hier vinden de mascotte vaak cool en kopen producten waar de mascotte op staat of gaan naar evenementen waar deze aanwezig is. Of de mascotte van Nara nou ook zo cool is valt te betwisten...

In het midden van de laatste foto zie je een hert die tussen de schuifdeuren van een restaurant is gaan liggen. Niemand die er wat van zegt. :)

Ze verkopen ook een soort van koekjes die je aan de herten kan voeren. Als ze zien dat je deze koekjes hebt springen ze ook direct met zijn allen bij je op, dat kan er nog best ruig aan toe gaan. Je kan de koekjes ook vanuit je mond voeren aan de dieren.

Rice harvest

Via mijn klasgenoot hier werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een rice harvest evenement in Katano, Osaka. Dit was heel erg vet. We begonnen de dag met het oogsten van de rijst op een rijstveld bij een kleine sake producent. Het regende die ochtend en het was best nog wel veel werk om zo'n veld te oogsten. Hieronder wat foto's van het oogsten.

http://i43.tinypic.com/29go2mc.jpg

http://i40.tinypic.com/97nnec.jpg

Na het oogsten was er een BBQ waarbij er veel bier en sake werd gedronken. De sake is (gelukkig) van betere kwaliteit dan van wat ik in NL gewend was. De smaak is vooral wat fruitiger.

http://i43.tinypic.com/20kbuat.jpg

http://i40.tinypic.com/6hs5cp.jpg

Na afloop ging iedereen naar huis wat ook nog best leuk was. Erg veel lol gehad op de terugweg met dronken Japanners in de trein. De normaal terughoudende Japanner komt al snel los met wat drank op.

Kobe

Kobe ligt voor mij om de hoek en ik ben er dan ook al een paar keer heen gegaan.
Suma aqua life park
Het Suma aqua life park is een leuk park met onder andere dolfijnen shows, en vooral ook veel pinguïns. De schildpad op de foto hieronder is zijn vin verloren in een vissersnet (geloof ik) en hier hebben ze een nieuwe vin voor gemaakt. Deze vin hebben ze over de jaren steeds verbeterd zodat de schildpad er beter mee kan leven.

http://i41.tinypic.com/xksnxh.jpg

Je kon er ook schildpadden en haaien aaien:

http://i39.tinypic.com/2co2d60.jpg

Na het bezoek aan dit park hebben we onder andere nog even bij de haven gekeken. Hier is een monument van de Hanshin aardbeving die 19 jaar geleden in Kobe was. Bij dit monument hebben ze een klein afgesloten stukje niet hersteld en dat ligt er dan nog bij zoals direct na de aardbeving. Erg indrukwekkend.

http://i40.tinypic.com/6suts9.jpg
Rokko mountain
Met een meetup groep hebben we een hike gemaakt op de Rokko berg bij Kobe. We hebben elkaar ontmoet bij een vrij mooie Starbucks. Sterker nog, de betreffende Starbucks in Kitano staat bekend als (1 van) de mooiste.

http://en.rocketnews24.co...most-historicalstarbucks/

Nadat de groep compleet was heeft de organisator ons rondgeleid door het gebied door middel van een hike. Het uitzicht vanaf de berg was erg mooi, de banner/foto hier bovenaan mijn blog heb ik vanaf de berg gemaakt.

http://i40.tinypic.com/rsg5l4.jpg

Omdat het vrij slecht weer was in de week voor de hike werd het afgeraden de hele berg op te lopen. Daarom hebben we gebruik gemaakt van de kabellift om de berg op te komen.

http://i41.tinypic.com/dnghvp.jpg

Na de hike hebben we bij een vriend van de organisator die bovenop de berg woont gegeten. Deze vriend kwam oorspronkelijk uit Engeland geloof ik en werkt nu als professor bij een universiteit in Osaka. Hij had in ieder geval een hele mooie woning en het eten was er ook erg goed. Hierna zijn we nog met enkele mensen doorgegaan naar een Onsen in Arima. Dit was een traditionele onsen en een verplichte kost als je ooit in Japan bent.

Als afsluiter hebben we nog een drankje gedaan bij een Britse kroeg in Arima.

Gastgezin – Osaka Host Program

Met mijn gastgezin spreek ik regelmatig af, in de afgelopen maanden hebben we onder andere een zeiltocht gehad met de zeilboot van de buren, Osaka Aquarium Kaiyukan bezocht en oud en nieuw gevierd met de hele familie.
Ryokuchi-park farmhouse
In Ryokuchi-park dat vlakbij mijn gastgezin ligt zit een boerderij-museum. Daar hadden ze een speciale dag waarbij er verschillende activiteiten bij waren.

http://www.osaka-info.jp/...ail/sightseeing_5337.html

Voordat we naar het park gingen hadden we bij Ryokuchi-station nog een lunch met udon noodles. Hierbij zat een wasabi wortel met schaafje. Verse wasabi dus. :)

http://i40.tinypic.com/12633mt.jpg

Hieronder zie je de vader van mijn gastgezin graankorrels vermalen.

http://i40.tinypic.com/nz3ndz.jpg

Een van de activiteiten was het maken van een traditioneel rieten(?) dak. Het vastknopen van de riet pluimen leek erg op het vastknopen van de rijst pluimen bij het rice harvest evenement (nodig voor het drogen van de rijst). Hier was kennelijk een fotograaf van een krant aanwezig want via via kwam ik erachter dat ik hierin sta. Van het gastgezin van mijn klasgenoot kreeg ik nog een kopie van de krantenpagina waar ik in sta.

http://i41.tinypic.com/2ykdn3k.jpg
Zeiltocht
De buren van mijn gastgezin zijn interessante mensen. In tegenstelling tot veel Japanners zijn ze heel erg open en nodigen ze je ook graag uit. Zo werd ik samen met mijn gastgezin al vrij snel uitgenodigd voor een BBQ bij de buren in de tuin. Dit was erg leuk (en lekker!). De buren is een vergelijkbaar gezin als mijn gastgezin en ze hebben een dochter en een zoontje.

Bij de zeiltocht ging mijn gastgezin mee, en de vader + dochter van de buren. Op de foto hieronder links de buurman, daarnaast Yuma en daarnaast de dochter van de buren. De buurman is zelf ook een tweaker, hij heeft een stuurinrichting ontworpen voor zeilboten die met de smartphone is te bedienen. Als iemand belangstelling heeft, hij biedt ze te koop aan... ;)

http://i39.tinypic.com/23k3vnp.jpg

http://i40.tinypic.com/1zd55xs.jpg

Tijdens de zeiltocht ging de buurman ook even vissen en hij heeft daarbij onderstaande vis gevangen.

http://i41.tinypic.com/i517gg.jpg

Die avond toen we weer aankwamen in de haven hebben we nog op de boot nabe gegeten en ook de vers-gevangen vis. Veel verser dan dat wordt het niet. Ik weet niet wat voor vis het was maar zowel rauw als in de nabe was deze erg lekker.
Osaka Aquarium Kaiyukan
Ik was al van plan naar dit aquarium te gaan, in mijn eerste blogpost van voordat ik naar Japan ging schreef ik er al over. Samen met mijn gastgezin ben ik er heen gegaan. Ze hebben er bijzonder grote vissen rond dobberen. We hadden ook geluk want we konden een rondleiding achter de schermen krijgen waarbij we onder andere het voederen van de dieren konden zien.

http://i39.tinypic.com/25pn7fa.jpg

http://i41.tinypic.com/3011y6b.png

http://i42.tinypic.com/nodmqg.jpg
Oude Kaas
Het (als ik het goed heb) enige Nederlandse restaurant in heel Japan is "Oude Kaas". Helaas moet ik in plaats van "is" eigenlijk "was" zeggen. Dit restaurant is eind 2013 gestopt omdat er niet genoeg omzet werd gedraaid. Eeuwig zonde want het was een heel erg goed restaurant. De eigenaar is een Japanse meneer die een tijd in Nederland heeft gewoond. Een dag voordat ze dicht gingen ben ik er met mijn gastgezin heen gegaan. Erg leuk is dat de eigenaar ook Nederlands sprak. De inrichting is ook vrij Nederlands en ze hebben een Nederlandse radiozender op staan. We hebben er pannenkoeken gegeten. Normaal hadden ze een vrij ruime keuze maar omdat veel ingrediënten al op begonnen te raken was er nu iets minder keuze. Ik had mijn gastgezin graag de bitterballen en vlammetjes laten proberen die ze normaal ook hadden. Misschien een extra motivatie voor mijn gastgezin om eens naar Nederland te komen voor vakantie? :)

http://i42.tinypic.com/jt9g1v.jpg

http://i43.tinypic.com/3590mzm.jpg
Oud en nieuw op zijn Japans
Omdat ik zelf nog geen plannen had gemaakt voor oud en nieuw werd ik ook uitgenodigd om dit te vieren bij mijn gastgezin. Oudejaarsdag hebben we bij hun thuis nabe gegeten en bordspellen gedaan. Ook waren er veel leuke komedie en muziek programma's op tv te zien. Voorbeeldje van wat we die avond op tv hebben gezien:

http://www.dumpert.nl/med...etballers_vs_55_kids.html

http://i43.tinypic.com/qyuvxj.jpg

Rond 12 uur op oudejaarsavond is het traditie om hier soba noodles te eten. Vuurwerk doen ze niet echt aan en ik geloof dat de nadruk hier ligt op 1 januari. Die dag ging ik met mijn gastgezin naar een familielid toe waar een groot deel van de familie ook aanwezig was. Hier hebben we traditionele Japanse gerechten gegeten en zijn we naar een tempel gegaan om te bidden. We zochten een kleine tempel uit maar alsnog was er een redelijke rij.

http://i42.tinypic.com/ux0us.jpg

De Kaki is een fruit die hier vrij veel wordt gegeten. Ze zijn best lekker en tijdens nieuwjaarsdag hadden we gedroogde Kaki. Deze zijn enorm zoet en erg lekker.

http://i44.tinypic.com/359cxac.jpg

Eten en drinken

Wat ik in de eerste maanden het meeste miste van de Nederlandse "keuken" was drop. Gelukkig kreeg ik van mijn ouders een pakket opgestuurd met daarin 5 kg aan stroopwafels, pepernoten, drop en ander snoep. Erg vermakelijk om de gezichten van mijn labgenoten te zien wegtrekken na het eten van een dropje. Ze vinden het absoluut niet lekker. Natuurlijk heb ik dus iedereen in ons lab getrakteerd op een dropje.. :D Mijn klasgenoot was zelfs dapper genoeg om onze professor 1 aan te bieden. Ik weet niet of hij het terug zal zien op zijn eindcijfer maar de professor hoefde in ieder geval geen 2e.

Drop kennen ze hier niet, maar de keuze qua snoep/snacks is hier vrij groot. Populair is ook de kitkat. De uitspraak daarvan betekent in Japan ook iets van "Je kan het!". Om die reden, en met een goede reclame campagne is de kitkat vooral bij studenten vrij populair. In Japan zijn in totaal al meer dan 200 verschillende smaken uitgebracht. Het aanbod aan smaken varieert over de tijd en in de supermarkten vind ik meestal maar iets van 2/3 verschillende smaken. Via de webshop van Nestle heb ik wel 12 verschillende soorten kunnen kopen:

http://i39.tinypic.com/15cz9k.jpg

Het is maar goed dat ze deze aanbieden als mini katkat's want van de meeste smaken hoef je geen hele. Sommige smaken zijn echter wel weer lekker zoals die met (hete) rode peper, aardbei en koekjes.

Tijdens een excursie van de faculteit heb ik onderstaande snoep meegenomen. Het zijn suikerachtige plaatjes die je met een bijgeleverd hamertje kapot moet slaan voor je ze kan eten. Lekker maar ik denk dat mijn tandarts er niet blij mee is.

http://i39.tinypic.com/24d50yb.jpg

Samen met mijn klasgenoot en zijn gastgezin heb ik een theeceremonie bijgewoond. De avond ervoor waren we op stap (ik kwam vrij letterlijk net de kroeg uit na nog even snel te douchen) dus helemaal helder waren we niet. Hetzelfde was volgens mij het geval voor de vader van mijn klasgenoot zijn gastgezin. Het was dan ook erg pijnlijk om lange tijd de correcte zithouding aan te nemen. Desondanks erg cool om mee te maken en ook eens matcha thee op enigszins correcte wijze te drinken. We hebben thuis ook geprobeerd matcha bier te maken maar die was niet geheel gelukt en het smaakte ook niet bijzonder lekker. Misschien later nog eens opnieuw proberen want het ziet er wel cool uit.

http://en.rocketnews24.co...its-absolutely-delicious/

http://i42.tinypic.com/e5pf7d.jpg

Nog iets met thee wat hier wel populair is de laatste tijd is Green Tea Latte, groene thee met melk. Je kan het voor de Dolce Gusto kopen, in poedervorm om aan te mengen met melk en bij de Starbucks hebben ze het ook. Bij ons op het lab hebben we een zithoek waarbij zo nu en dan iemand iets meeneemt om te eten/drinken. Daar kwam ik het drankje ook al tegen:

http://i41.tinypic.com/23v13bt.jpg

Zo nu en dan deel ik ook iets met de rest, stroopwafels en pepernoten bevielen wel aardig. Ze waren wel wat angstvallig voor chocolade pepernoten maar dat kan ook komen omdat ik dit deelde na iedereen drop te voeren. Op Amazon.co.jp waar ik erg vaak dingen bestel heb ik gisteren ook een paar cakes uit Hokkaido besteld, ik ben benieuwd hoe die bevallen.

Vorige keer schreef ik ook al even kort over het softijs. Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd maar de meesten van de onderstaande kaart heb ik ondertussen al kunnen proberen. Veel van deze smaken kunnen we ook prima in Nederland invoeren want ze zijn lekker.

http://i42.tinypic.com/jsln50.jpg

Met sommige studenten in het lab gaan we soms ook naar lokale restaurants. Je hebt hier heel veel kleine restaurants waar je vaak voor een vrij lage prijs goed kan eten. Het eten in de supermarkt is hier vrij duur waardoor de stap om bij lokaal restaurantje te gaan eten snel is gemaakt.

http://i42.tinypic.com/33wuued.jpg

Tijdens mijn bezoek aan het aquarium in Kobe heb ik ook onderstaande geval opgegeten. Het lijkt wat op een taai kroepoek met octopus erin verwerkt. Klinkt raar maar goed te eten. Bij de sushi vermijd ik meestal wel de octopus omdat het vrij taai is.

http://i42.tinypic.com/kdtx06.jpg

In Osaka is Takoyaki vrij populair. Dit zijn gefrituurde balletjes van octopus. Vlakbij het Ishibashi station waar ik vaak de trein neem als ik ergens heen ga zit een toko die dit verkoopt. Ik vind ze zelf niet super lekker maar ze zijn hier wel vrij populair.

http://i42.tinypic.com/15hbs76.jpg

Toevallig kwamen wij onderweg naar de Yodobashi electronicawinkel in Umeda het Belgian Beer Festival tegen. Dit was een erg aangename verassing en we hebben er dan ook de rest van de dag doorgebracht. :P

http://i41.tinypic.com/ru8ldz.jpg

Van de Japanse keuken heb ik ondertussen denk ik de meeste gerechten al wel geprobeerd. Mijn verwachting voordat ik naar Japan ging was eigenlijk dat er wel veel pittig eten zou zijn. Dit blijkt absoluut niet het geval, veel gerechten zijn juist vrij mild. Chilisaus kom ik in de supermarkt niet eens tegen. Wel is er wasabi maar die is in sterkte vergelijkbaar met die we in Nederland ook hebben. Ze gebruiken meestal ook niet veel wasabi, bij de sushi zit het er vaak al op en het is ongebruikelijk om zelf nog een dikke laag eroverheen te smeren. Bijzondere dingen als Kobe beef en kogelvis heb ik nog niet gehad. De kogelvis heeft niet eens zo'n hoge prioriteit bij mij omdat ik hoor dat dit niet eens heel bijzonder is. De Kobe beef wil ik eigenlijk nog wel graag eens proberen ondanks de hoge prijs.

Tot slot

Toch weer een flinke blogpost geworden. Ik zit hier nog tot de 28ste van februari en misschien dat ik rond die tijd nog een laatste post hier plaats. Misschien dat ik de laatste week nog even vrij neem van mijn werk in het lab en ergens naartoe ga. Tokyo staat nog op het wenslijst maar ik weet niet of ik wel zin heb om hier in mijn eentje naartoe te gaan.

Hopelijk was mijn blog hier een beetje boeiend, reacties kun je hieronder plaatsen.

Als laatste nog 3 foto's. De eerste is van de "Tower of the sun statue" die ik ondertussen ook van dichtbij heb gezien. Dit beeld blijkt in een groot park te staan. Dat park is prima geschikt voor een leuke wandeling en er is genoeg te doen.

http://i43.tinypic.com/2q0t7rr.jpg

Onderstaande foto heb ik gemaakt tijdens een excursie van onze faculteit bij enkele bijzondere tuinen.

http://i39.tinypic.com/2d8lz47.jpg

Dezelfde dag kwamen we ook deze man tegen die druk bezig was hout te snijden.

http://i40.tinypic.com/kf4600.jpg

Mijn eerste weken in Japan

Door warcow op zondag 29 september 2013 17:05 - Reacties (22)
Categorie: Japan, Views: 7.201

In mijn eerste blogpost van enige tijd terug heb ik mijzelf al kort geïntroduceerd. Kort samengevat; vanaf 17 september 2013 zit ik in Osaka, Japan voor mijn afstudeeronderzoek.

In dit blog hou ik bij wat ik zoal mee maak en ervaar in dit land. Hierbij maak ik veel gebruik van foto’s en filmpjes en probeer jullie niet heel erg te vervelen met grote stukken tekst.

Vanaf 17 september zit ik hier en dat is ondertussen een kleine 2 weken. In die korte tijd heb ik al veel meegemaakt. Zo was het bij mijn aankomst een hele uitdaging om van het vliegveld tot mijn verblijf te komen en heb ik een hele mooie excursie gekregen in Kyoto.

De opbouw van deze blogpost is niet chronologisch maar voornamelijk op onderwerp. Ik begin echter wel met mijn aankomst op Kansai.

Kansai

Na een veel te lange vlucht waarbij ik een tussenstop van een hele dag heb gemaakt in Helsinki, Finland kwam ik 17 september in de ochtend aan op Kansai. Zoals ik in mijn vorige blogpost heb laten zien is Kansai een vliegveld dat in de zee ligt bij Osaka. De aankomst was dan ook erg mooi om mee te maken. Eigenlijk al direct na aankomst viel mij op hoe schoon Japan is. Er is bijna geen afval op straat te vinden en alles wordt continu schoon gemaakt of onderhouden. Het vliegveld deed mij dan ook bijna aan een ziekenhuis denken.

Nadat ik mijn visum heb gekregen was het tijd een pinautomaat te vinden. Dit bleek een flinke uitdaging. Ik had een pinpas mee en een creditcard (mastercard en maestro) maar uiteindelijk heb ik alleen 1 pinautomaat op heel Kansai gevonden die ook alleen mijn creditcard accepteerde. Bij mijn bank was uitgelegd dat het geen probleem zou zijn maar zoals ik ook al op google heb kunnen vinden achteraf is het pinnen in Japan sinds april dit jaar een grote uitdaging. Mijn klasgenoot die ook mee was had alleen een pinpas mee en als ik er niet was geweest had hij een serieus probleem gehad.

Uiteindelijk goed gekomen en een flinke busrit en vervolgens taxirit verder kwamen we aan op ons verblijf. Een “dormitory” die ons omgerekend maar iets van 130 euro in de maand kost inclusief verbruik.

Hieronder foto’s van mijn kamer en het uitzicht.

http://i42.tinypic.com/33okwt2.jpg

http://i42.tinypic.com/r0z86p.jpg

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in de Kansai area vrij goed geregeld. De treinen zijn hier goed betaalbaar en een deel is met de monorail te doen. Die is iets duurder maar het uitzicht is wel mooi.

De “Tower of the sun” is te bekijken vanuit de monorail zoals is te zien in de foto hieronder.

(klikbaar voor een video vanuit de monorail)
http://i44.tinypic.com/505lzp.jpg

Het station in Umeda is vrij groot heeft aansluitingen op veel treinlijnen. Er zitten veel “department” winkels. Dit zijn flatgebouwen met vele verdiepingen en winkeltjes op elke verdieping. Ook zitten er grote mediamarkt achtige winkels in de buurt. Onderstaande foto is gemaakt op het station in Umeda.

(klikbaar voor een video)
http://i42.tinypic.com/2v81wu9.jpg

Umeda

Naast het station en de omliggende winkels is er veel te doen in Umeda. Voor een mooi uitzicht kun je naar de Umeda Sky Building. Het uitzicht vanaf hier is erg mooi.

(klikbaar voor een video)
http://i41.tinypic.com/10pua2d.jpg

Er zijn heel veel kleine straatjes met arcade halen, pachinko speelmachines, UFO machines en barretjes.

(klikbaar voor een video)
http://i41.tinypic.com/156zvpt.jpg

http://i40.tinypic.com/16hrmfp.jpg

In het Lucua warenhuis verkochten ze ook zogenaamde “Kuchi-Paku”. Voor een idee hiervan, zie de volgende video.

Kyoto

Enige tijd voor mijn vertrek naar Japan heb ik op Couchsurfing een berichtje geplaatst. Hier kreeg ik enkele reacties op. Een daarvan was van Akiko. Zij bood aan om een rondleiding te geven door Kyoto samen met haar moeder. Dit leek mij een hele mooie kans om Kyoto te bekijken. Afgelopen zaterdag was het zover en zijn wij met zijn 3’en naar Kyoto gegaan.

Ik ontmoette Akiko en haar moeder op het treinstation waar wij samen verder reisden naar Kyoto. Ik had verwacht dat de mensen in Japan (en daarmee ook Osaka) vrij teruggetrokken, misschien zelfs verlegen, zouden zijn. Dit bleek niet het geval. In Osaka staan ze er als ik het goed begrijp ook bekend om wat meer toegankelijk te zijn dan in een stad als Tokyo. Tijdens de rondleiding kreeg ik dan ook veel interessante details te horen waar ik als ik Kyoto in mijn eentje had bezocht nooit achter zou komen.

Bij aankomst in Kyoto viel het al snel op dat er minder hoog wordt gebouwd dan in Osaka, hier schijnt ook een wetgeving voor te zijn om de stad wat meer authentiek te houden. Op de volgende foto zie je op de achtergrond veel steigers gebouwd. Hier zitten de mensen vaak in de zomer buiten.

http://i44.tinypic.com/6exy.jpg

Hieronder een foto van een klein straatje in Kyoto. Deze straatjes heb je hier veel en zitten vol met kleine kroegen en barretjes. De rode kleur die je links ziet is typisch voor de stad Kyoto en zie je veel terug.

http://i42.tinypic.com/280mc85.jpg

In Kyoto zijn ook veel geisha’s en maiko’s. Een maiko is als ik het goed zeg een geisha in opleiding. Op de foto hieronder zie je een barretje met op het bord de namen van de dames die er werken. Ik vermoed dat het meisje links een maiko is.

(klik op de foto voor de wikipedia pagina over Maiko’s)
http://i40.tinypic.com/1z3qk2q.jpg

In de middag hebben we lunch gehad bij een Frans restaurant in Kyoto University. De foto hieronder is van Kyoto University. De toren die je op de foto kunt zien is een bekend gezicht en staat ook bekend om de heftige demonstraties die er plaatsvonden tussen 1960 en 1970. Als ik het goed begreep is er ook een bezitting geweest van studenten in die periode.

(klik op de foto voor iets meer informatie over de toren)
http://i42.tinypic.com/2v1awpt.jpg
Kiyomizu temple
De Kiomizu tempel ligt in een vrij groot park waar van alles is te doen en te bekijken. Op de eerste foto hieronder staat een kraampje waar ze gesuikerde appels op een stokje verkopen. Deze heb ik nog niet geprobeerd, ik ben wel benieuwd naar hoe ze smaken.

http://i43.tinypic.com/nq4nwm.jpg

Er speelde ook een klein orkest. Hier heb ik een klein video’tje van gemaakt.Op de volgende foto sta ik samen met Akiko en haar moeder.

http://i44.tinypic.com/mh64a0.jpg

http://i40.tinypic.com/skuzra.jpg

http://i43.tinypic.com/111owoy.jpg

Als je van het platform op de Kiyomizu tempel afspringt betekent het dat je heel veel moed hebt. Akiko kon mij vertellen dat er ook al enkelen waren die veel moed hadden hier. Ze leven alleen niet meer. :P

http://i43.tinypic.com/142hq9k.jpg

De 3 stralen water op de foto hieronder bestaan uit water dat van de berg af komt. De 3 stralen staan ieder voor een verschillende god en er staat een lange rij van mensen voor te wachten om zich te kunnen wassen in het water.

http://i40.tinypic.com/2zggg9j.jpg

http://i44.tinypic.com/10fs0n5.jpg
The Golden Pavilion / Rokuon-ji Temple
Uit de folder:

“Kinkaku (The Golden Pavilion) is a shariden, a Buddhist hall containing relics of Buddha. The pavilion is part of a temple that is formally named Rokuon-ji Temple, but commonly called Kinkaku-ji Temple, or Temple of the Golden Pavilion..
.. The garden and buildings, centered on the Golden Pavilion, were said to represent the Pure Land of Buddha in this world. ..
… In 1994, Rokuon-ji Temple was registered as a World Cultural Heritage Site.”

De omgeving was er erg mooi, de tuin is heel bewust en zorgvuldig aangelegd. Alles sluit heel mooi op elkaar aan het is vanuit elke hoek mooi om naar te kijken. Dit zie je terug in veel van de foto’s die van deze tempel worden gemaakt. Het is bijna onmogelijk om er een lelijke foto van te maken.

Hieronder sta ik met Akiko en haar moeder op de foto voor het gouden paviljoen.

http://i41.tinypic.com/23mmok.jpg
Nijo castle
Nijo Castle is net als het gouden paviljoen een “World Heritage Site”. Binnenin mochten we helaas geen foto’s maken. De mooie muurschilderijen en houtsnijwerk heb ik dan ook niet kunnen fotograferen. Wat ik hier heel mooi vond waren de grote hardhouten planken. Deze planken maken een tjirpend geluid als je er op loopt. Dit is bewust zo gemaakt zodat ze indringers konden horen. Dit type vloer heet “Nightingale floor” of “uguisubari”. Het bekendste voorbeeld van dit type vloer is.. Nijo castle. 

http://i42.tinypic.com/2uqgmq1.jpg

http://i41.tinypic.com/105ehw7.jpg

Eten en drinken

Tot zover vind ik bijna al het eten en drinken hier erg lekker. De grote uitzondering is het koude koffiewater. Mijn klasgenoot kocht de eerste avond een fles koffiewater in de veronderstelling dat het ijsthee zou zijn. Niet te drinken dat spul. Bij de Universiteit waar ik mijn onderzoek doe zijn voldoende restaurants en het eten is daar ook goed te doen. De prijzen vallen mij ook heel erg mee. Vooraf werd gewaarschuwd dat het eten al snel veel duurder uitvalt dan in Nederland. Ik denk dat het vooral door de lage koers komt dat het voor ons nu meevalt.

Erg handig zijn hier de vele automaten die op elke hoek van de straat zijn. Je betaald hier zo’n 100 tot 140 Yen (zo’n 0,7 tot 1,1 euro) voor een flesje koud drinken. Sommige van deze automaten hebben ook noodles, inclusief heet water, en sommige hebben zelfs ijsjes.

http://i43.tinypic.com/dol0gj.jpg

Softijs is hier ook wel vrij populair en je kan het in veel smaken krijgen zoals Oreo, groene thee en iets blauws wat ik niet kon vertalen. Mijn eerste poging was groene thee wat best wel goed beviel.

http://i42.tinypic.com/fd9e7d.jpg

Natuurlijk heb ik de sushi hier ook al geprobeerd en die is al snel beter dan wat we in Nederland gewend zijn. De laatste maanden ben ik in Nederland ook wel regelmatig bij de Okami geweest in Groningen. Die is erg goed maar bij de restaurants hier is het nog net wat beter. Bij het kopje “gastgezin” heb ik een foto geplaatst van een restaurant waar de sushi voorbij komt op een rolbaan en je kan pakken waar je zin in hebt. Hieronder alvast een foto van een kleine sushi tent vlakbij het station op Umeda.

http://i39.tinypic.com/1rouow.jpg

Van een vriendin kreeg ik de tip om eens “Melon pan” te proberen, meloen brood. Dit zijn zoete broodjes die volgens mij vooral in China en Japan voorkomen. De Chinese variant heeft een wat zachtere brosse bovenkant en de Japanse is wat harder. Oorspronkelijk hadden ze niet een meloensmaak maar was de naam te danken aan het uiterlijk. Tegenwoordig smaken ze wel wat naar meloen vaak. De lokale bakker had ze liggen en ik vind ze erg lekker. Deze broodjes zouden het gegarandeerd ook in Nederland goed doen!

http://i41.tinypic.com/11kw7x3.jpg

Het meeste bier is hier vrij licht rijstbier wat ik best wel lekker vind. Gelukkig hebben ze ook wel wat speciaalbier, zo is hier in Osaka een brouwerij die een bijzonder lekkere koffie-stout brouwt.

http://i42.tinypic.com/2yo50so.jpg

Veel van de thee is hier ook erg lekker. In het Lucua warenhuis vlakbij het treinstation van umeda heb ik de volgende theeën gehaald.

http://i42.tinypic.com/midxz9.jpg

Het oranje pakje is Daruma thee dat we ter plekke konden proeven. Zoiets heb ik nog niet eerder geproefd en hij is best lekker. In de theewinkel sprak ik met een japanner die mij vroeg in welke soorten thee ik was geïnteresseerd. Ik vermoed dat hij dit vervolgens met het personeel heeft gecommuniceerd want deze wezen mij vervolgens op een sencha-appel thee. Deze is wat anders dan de sencha-appel die ik in Nederland vaak bij Simon Levelt haal maar minstens net zo lekker.

Hieronder nog enkele foto’s die ik heb gemaakt in de winkels. Heel apart, maar ze verkopen hier al vanaf 14 euro ook PET-flessen whisky van 2,7 liter. Deze ga ik denk ik maar niet proberen want de glazen fles whisky van 9 euro was ook al niet erg lekker. Wat wel leuk is, is dat de Japanse whisky soorten die ook in Nederland vrij bekend zijn hier een stuk minder kosten. Ik ben geen whisky drinker maar het zal wel leuk zijn hier een fles van mee naar huis te nemen.

http://i40.tinypic.com/2eb8irp.jpg

De Sake is hier vrij goedkoop en in vele verpakkingen leverbaar. Van kleine glazen potjes tot grote kartonnen pakken. Ik heb het nog niet geprobeerd. De Sake die ik in Nederland heb geprobeerd vond ik niet erg lekker. Mogelijk is het hier beter.

http://i42.tinypic.com/2m308yf.jpg

Er is hier heel veel vis te krijgen en ook hier vallen de prijzen nog best mee. Van de vissoorten die we in Nederland minder snel eten heb ik tot zover de octopus al geprobeerd. Dat is best goed te eten.

http://i44.tinypic.com/1o29eq.jpg

Pocky kunnen we in Nederland ook krijgen maar hier hebben ze het in heel veel smaken. De groene thee variant heb ik ook al klaarliggen. Van de chocola vind ik Meiji lekker. Heel veel ander snoep heb ik nog niet geprobeerd. Drop zal ik denk ik wel missen de komende maanden.

http://i41.tinypic.com/2ds3j43.jpg

Gastgezin – Osaka Host Program

In mijn vorige blog had ik hier al wat over geschreven en ik heb het geluk gehad dat ik een gastgezin kreeg toegewezen. Mijn gastgezin is de Ikeda familie en bestaat voornamelijk uit Megumi, Koichi en Yuma. Yuma is het 11 jarige zoontje van Megumi en Koichi en zit momenteel op de basisschool (vergelijkbaar) in groep 6. Volgend jaar mag hij door naar een voorloper op wat bij ons de middelbare school zou zijn.

Afgelopen vrijdag heb ik mevrouw Ikeda voor het eerst ontmoet op de Universiteit. Ik werd direct al uitgenodigd om de volgende dag (zaterdag) te komen kijken bij de jaarlijkse sportdag die hier overal wordt gehouden op de basisscholen. Yuma deed hier ook aan mee. Natuurlijk ben ik hier mee akkoord gegaan, het is heel leuk om ook wat meer te leren over het leven van de mensen hier. De sportdag die ze hadden was heel anders dan sportdagen zoals wij het hier in Nederland gewend zijn. Natuurlijk ben ik dit keer vergeten mijn camera mee te nemen dus de foto hieronder (en de video, als je er op klikt) is gemaakt met mijn telefoon.

(klikbaar voor een kleine compilatie video)
http://i39.tinypic.com/2d1qpl5.jpg


Het gezin Ikeda had ook een lunch meegenomen. Tot zover was ik voornamelijk het eten op de universiteit gewend en dat vond ik al goed. De lunch die ze hadden voorbereid was pas echt lekker. De zwarte druiven zijn een stuk groter dan wat wij hier gewend zijn en ook veel zoeter. Ze kwamen van Koichi zijn ouders. De donkerrode “taartjes” waar Yuma net een van pakt op de foto hieronder bestaan uit “Adzuki” bonen (onder verschillende namen bekend) en rijst. De bonen zijn vrij zoet en ik was er al bekend mee. In het verleden heb ik hier zelf al eens ijs mee gemaakt. Dit kostte mij toen vrij veel experimenteren en pas bij het uiteindelijke resultaat had ik iets wat enigszins eetbaar was. De taartjes zijn gemaakt door Megumi haar moeder en ik heb ze helaas niet kunnen proeven omdat ik al vol zat van al het andere eten.

http://i40.tinypic.com/2gw89hj.jpg

Na de sportdag hebben we gegeten bij een erg goed sushi restaurant. De sushi komt hierbij op een rolband voorbij en je kan steeds pakken wat je lekker lijkt. Ik heb hier veel verschillende soorten sushi kunnen proberen. Dit was de beste sushi die ik ooit heb gehad. Ook zaten er een paar soorten sushi tussen die ik sowieso nog nooit eerder had geprobeerd. Een daarvan was met gemalen krab en de gepureerde ingewanden van de krab. Zag er iets minder smakelijk uit maar hij was erg lekker.

http://i41.tinypic.com/o7onpg.jpg

Tot slot

Dit was het voor mijn 2e blogpost, de 1e vanuit Japan. Ik ga waarschijnlijk niet al te vaak een blogpost plaatsen, waarschijnlijk iets van 1 keer per maand. Ze zullen daarbij ook niet zo lang zijn als deze. De komende weken/maanden hebben we wel interessante dingen in de planning, waaronder:

- Thee ceremonie
- Rijst oogsten met een BBQ
- Picnic bij het Expo park (waar de “Tower of the sun” staat)
- Misschien naar een Onsen bad
- Introductie feest van de onderzoeksgroep

Bij een volgende blogpost zal ik ook iets meer schrijven over de universiteit en mijn onderzoeksgroep. Het is een erg leuke groep wat het waarschijnlijk een stuk minder vervelend maakt om de >50 uren per week te maken die verplicht zijn voor mijn programma.
Als laatste nog 2 foto’s die ik heb gemaakt bij een tempel in Okamachi. Midden in een drukke winkelstraat zagen we ineens dit tempeltje met een redelijk stuk grond er bij. Hier kwamen mensen om te bidden.

http://i39.tinypic.com/315ikqw.jpg

http://i39.tinypic.com/2gvpiec.jpg

Afstuderen in Japan

Door warcow op vrijdag 19 juli 2013 13:00 - Reacties (23)
Categorie: Japan, Views: 6.385

Na mijn hbo opleiding werktuigbouwkunde die ik in 2010 aan de NHL heb afgerond kreeg ik zin om toch door te gaan studeren. De keuze is toen gevallen op de master technische bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik als tip van een klasgenoot eens te kijken naar het aanbod van afstudeeropdrachten omdat er een opdracht tussen zat in Japan. Mijn interesse voor Japan was ook bij enkele klasgenoten al bekend. Die kans heb ik niet laten liggen en vele formulieren verder is het nu eindelijk definitief; Ik ga mijn afstudeeropdracht doen in Osaka, Japan.

Doel van dit blog

Dit is de eerste post in mijn blog, mijn bedoeling is om zodra ik in Osaka ben aangekomen met enige regelmaat een post hier te plaatsen. Ik verwacht vrij grote cultuurverschillen en met dit blog zal ik mijn ervaringen en gebeurtenissen beschrijven. Hierbij zal ik proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van foto’s en eventueel ook video’s. De bedoeling is dus dat de volgende posts wat minder saai zullen worden dan deze.
Tips voor bezienswaardigheden en dingen die ik absoluurt wel (of niet) moet doen in Japan zijn welkom!

Waarom Japan?

http://i42.tinypic.com/2ym7iic.jpg

Uit ervaring met mijn vorige opleiding ben ik van mening dat je elke kans om in het buitenland te kunnen studeren aan moet grijpen. Afstuderen heb ik destijds volledig in Nederland gedaan maar ik heb wel een minor kunnen volgen voor 2 weken in Porto, Portugal. Dat was een erg leuke ervaring.

Mijn specifieke interesse voor Japan bestaat al wat langer en is waarschijnlijk ontstaan vanuit anime. Dat begon met series en films als ghost in the shell en akira. Deze interesse is over de jaren alleen maar gegroeid en van wat ik over het land wijs ben geworden (o.a. dankzij boeken als “Zo onbeleefd” van Harriet Kroon en “Een Gaijin op de fiets” van Josie Dew) lijkt het mij erg interessant om het land te bezoeken.

(klikbaar voor recensie)
http://i43.tinypic.com/2eaur06.jpg

Afstudeeropdracht en verblijf

Graag verveel ik iedereen hier niet al teveel met de details van mijn afstudeeropdracht maar het zal iets te maken hebben met de aansturing van een groep of zwerm van robots/sensoren. Voor dit blog zal ik op hooguit wat voortgangsupdates na niet al teveel zeuren over mijn afstudeeropdracht en verdere toelichting lijkt mij dan ook niet nodig.

Wat wel weer interessant is, is dat ik dit onderzoek zal doen aan de Osaka University en als ik niet lieg is dit de locatie:

(klikbaar voor locatie)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/65/Osaka_University_logo.svg


Mijn verblijf is nog niet vastgelegd maar dit zou als het goed is worden geregeld door de universiteit en hiervan word ik nog op de hoogte gesteld. Er is een redelijke kans dat dit een kamertje wordt van <10 m^2 dus nog een extra reden om veel van de stad te zien.

Voorbereidingen

Wat het voor mij relatief makkelijk maakte om in aanmerking te komen voor een opdracht in Japan is dat mijn universiteit vriendjes is met de universiteit in Osaka. Sterker nog, er zit zelfs een afdeling van Osaka University bij ons op het complex. Klinkt indrukwekkend, maar echt groot is de afdeling niet. Wel waren ze er erg vriendelijk en ze hebben mij dan ook van goed advies gegeven bij het inwinnen van informatie.

Momenteel ben ik dusver met de voorbereidingen dat mijn inschrijving bij de universiteit is geaccepteerd, het ticket is geboekt (vertrekdatum 15 september dit jaar en de terugvlucht is op 28 februari 2014) en ik ben ook al bezig met het aanvragen van een visum.

Het lijkt mij handig om zowel een tablet als een lichte laptop aan te schaffen voor het werk aan mijn scriptie. Als tablet heb ik gebruik gemaakt van de actie van Microsoft en heb daar een Surface RT met touch cover in bestelling. Daarnaast zit ik voor een laptop tussen de volgende opties te twijfelen:

1. Macbook air met haswell processor
2. Macbook pro retina met haswell processor (nog niet te koop)
3. Windows alternatief (ook met haswell)

Mijn eisen zijn dat het een lichte laptop wordt van, bij voorkeur, 13 inch met een goed scherm (scherm van de air is absoluut het minimum), snelle processor met goede grafische chip en een redelijke accuduur.
Als windows alternatief zou bijvoorbeeld de vaio pro een optie zijn, echter heeft deze een mindere accuduur en ook mindere grafische kaart. De zenbook infinity is ook een optie maar hier is nog niet zoveel over bekend.
Misschien start ik hier nog wel een forum topic over wanneer er wat meer haswell laptops zijn verschenen.

Plannen naast mijn onderzoek

Het voornaamste doel van mijn verblijf in Osaka zal het onderzoek voor mijn scriptie zijn. Het is natuurlijk ook een erg mooie manier om het land te leren kennen. Ik heb van tevoren al enkele bezienswaardigheden ontdekt die ik hier verder zal beschrijven.
Osaka Host Program
Vlak nadat ik van Osaka University bevestiging kreeg van mijn inschrijving ontving ik een mail met daarin informatie over het OHP of “Osaka Host Program”. Dit programma geeft de mogelijkheid voor buitenlandse studenten in Osaka om kennis te maken met een lokaal gezin en misschien ook samen activiteiten te doen. Omdat het mij erg leuk lijkt om naast mijn daadwerkelijke onderzoek aan de universiteit ook andere dingen te ondernemen heb ik mij voor dit programma ingeschreven. Of ik ook daadwerkelijk een gezin krijg toegewezen is nog even afwachten, het lijkt mij in ieder geval een erg leuke manier om de stad en de mensen beter te leren kennen.
Meetup
Met wat google zoekwerk terecht gekomen op de website www.meetup.com. Hier heb ik mij ingeschreven bij enkele groepen die activeiten organiseren in Osaka. Ik heb niet een goed idee wat ik er van kan verwachten maar misschien komen ze met interessante activeiten of meetings.
Tower of the Sun
Hieronder een afbeelding van de “Tower of the Sun”.

http://i42.tinypic.com/2lcwlug.jpg

Kennelijk staat er in Osaka een groot beeld van deze rare pokemon en die wil ik graag in het echt zien.
Kansai
Osaka heeft enkele vliegvelden en de meest spraakmakende is ongetwijfeld “Kansai international airport”.

http://i43.tinypic.com/2je7pyp.jpg

Dit is een van de weinige vliegvelden waarbij het niet vreemd is wanneer je in de zee land.. Zeker iets wat ik mee wil maken en het is dan ook het vliegveld waar ik aankom en weer vertrek.
Dōtombori
Dōtombori is een gebied in Osaka die bekend staat om zijn actieve nachtleven. De “Ebisu-bashi” brug wordt omschreven als een scene uit de sci-fi Blade Runner. Ik ben benieuwd.

http://i44.tinypic.com/2q2067c.jpg
Kaiyukan
Ook staat er in Osaka een van de grootste aquariums in de wereld. Dieren zijn cool. Ik ga mijn best doen om dit aquarium te bezoeken.

http://i40.tinypic.com/2z9a3pl.jpg

Hun website geeft ook een indruk van het aquarium. Best indrukwekkend.

http://www.kaiyukan.com/newkaiyukan/
Fugu
Kogelvis. In japan bekend als lekkernij maar niet zonder risico. Onderstaand een quote van de nos website:
"Maar enige voorzichtigheid is toch geboden. Want de regels zijn dan wel versoepeld, het beestje is nog steeds even dodelijk. Bepaalde delen zoals de eierstokken, lever en galblaas zijn oneetbaar. Die bevatten de giftige stof tetrodotoxine. Als je dat binnen krijgt, raak je langzaam verlamd. Eerst je mond, dan de rest van je lichaam en uiteindelijk je vitale organen. Klein detail: tot aan de dood blijft het slachtoffer bij bewustzijn."

Heb momenteel geen plannen om dit te proberen maar als de gelegenheid zich voordoet ben ik er eigenlijk toch wel benieuwd naar.

(klikbaar voor wikipedia pagina)
http://i40.tinypic.com/imm891.jpg
Muziek
Mijn interesses op gebied van muziek is is breed en varieert van klassiek tot ska, punk en hardcore. Soms luister ik ook naar muziek van Japanse bands. Mooi voorbeeld hiervan is de japanse band “Crude” waarvan ik onlangs nog een optreden zag in Groningen. Ik zoek dan ook nog wat kroegen of plaatsen waar dit soort optredens (met hardere muziek) plaatsvinden. Heel veel heb ik hier nog niet voor gevonden.
Inline skaten
Iets wat ik in Groningen vaak deed was inline skaten. De wegen van Groningen lenen zich hier heel erg goed voor en het is een leuke manier om meer van de stad te zien. Ik ben benieuwd of dit ook mogelijk is in Osaka, hier kon ik erg weinig over vinden online. Misschien zijn er hier mensen die daar meer over kunnen vertellen?

http://www.mijnten.nl/i-web/mijnten/Rollerblade-skates_files/458_458_fusion_84_07206400100.jpg

Wordt vervolgd..

Ik zou nog wel even kunnen doorgaan maar dan wordt deze post nog langer dan dat die nu al is dus hier laat ik het bij. Als iemand advies of tips voor mij heeft dan hoor ik ze graag.

De volgende blogpost maak ik waarschijnlijk een week of 2 nadat ik ben aangekomen in Osaka.