Afstuderen in Japan

Door warcow op vrijdag 19 juli 2013 13:00 - Reacties (23)
Categorie: Japan, Views: 6.171

Na mijn hbo opleiding werktuigbouwkunde die ik in 2010 aan de NHL heb afgerond kreeg ik zin om toch door te gaan studeren. De keuze is toen gevallen op de master technische bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik als tip van een klasgenoot eens te kijken naar het aanbod van afstudeeropdrachten omdat er een opdracht tussen zat in Japan. Mijn interesse voor Japan was ook bij enkele klasgenoten al bekend. Die kans heb ik niet laten liggen en vele formulieren verder is het nu eindelijk definitief; Ik ga mijn afstudeeropdracht doen in Osaka, Japan.

Doel van dit blog

Dit is de eerste post in mijn blog, mijn bedoeling is om zodra ik in Osaka ben aangekomen met enige regelmaat een post hier te plaatsen. Ik verwacht vrij grote cultuurverschillen en met dit blog zal ik mijn ervaringen en gebeurtenissen beschrijven. Hierbij zal ik proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van foto’s en eventueel ook video’s. De bedoeling is dus dat de volgende posts wat minder saai zullen worden dan deze.
Tips voor bezienswaardigheden en dingen die ik absoluurt wel (of niet) moet doen in Japan zijn welkom!

Waarom Japan?

http://i42.tinypic.com/2ym7iic.jpg

Uit ervaring met mijn vorige opleiding ben ik van mening dat je elke kans om in het buitenland te kunnen studeren aan moet grijpen. Afstuderen heb ik destijds volledig in Nederland gedaan maar ik heb wel een minor kunnen volgen voor 2 weken in Porto, Portugal. Dat was een erg leuke ervaring.

Mijn specifieke interesse voor Japan bestaat al wat langer en is waarschijnlijk ontstaan vanuit anime. Dat begon met series en films als ghost in the shell en akira. Deze interesse is over de jaren alleen maar gegroeid en van wat ik over het land wijs ben geworden (o.a. dankzij boeken als “Zo onbeleefd” van Harriet Kroon en “Een Gaijin op de fiets” van Josie Dew) lijkt het mij erg interessant om het land te bezoeken.

(klikbaar voor recensie)
http://i43.tinypic.com/2eaur06.jpg

Afstudeeropdracht en verblijf

Graag verveel ik iedereen hier niet al teveel met de details van mijn afstudeeropdracht maar het zal iets te maken hebben met de aansturing van een groep of zwerm van robots/sensoren. Voor dit blog zal ik op hooguit wat voortgangsupdates na niet al teveel zeuren over mijn afstudeeropdracht en verdere toelichting lijkt mij dan ook niet nodig.

Wat wel weer interessant is, is dat ik dit onderzoek zal doen aan de Osaka University en als ik niet lieg is dit de locatie:

(klikbaar voor locatie)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/65/Osaka_University_logo.svg


Mijn verblijf is nog niet vastgelegd maar dit zou als het goed is worden geregeld door de universiteit en hiervan word ik nog op de hoogte gesteld. Er is een redelijke kans dat dit een kamertje wordt van <10 m^2 dus nog een extra reden om veel van de stad te zien.

Voorbereidingen

Wat het voor mij relatief makkelijk maakte om in aanmerking te komen voor een opdracht in Japan is dat mijn universiteit vriendjes is met de universiteit in Osaka. Sterker nog, er zit zelfs een afdeling van Osaka University bij ons op het complex. Klinkt indrukwekkend, maar echt groot is de afdeling niet. Wel waren ze er erg vriendelijk en ze hebben mij dan ook van goed advies gegeven bij het inwinnen van informatie.

Momenteel ben ik dusver met de voorbereidingen dat mijn inschrijving bij de universiteit is geaccepteerd, het ticket is geboekt (vertrekdatum 15 september dit jaar en de terugvlucht is op 28 februari 2014) en ik ben ook al bezig met het aanvragen van een visum.

Het lijkt mij handig om zowel een tablet als een lichte laptop aan te schaffen voor het werk aan mijn scriptie. Als tablet heb ik gebruik gemaakt van de actie van Microsoft en heb daar een Surface RT met touch cover in bestelling. Daarnaast zit ik voor een laptop tussen de volgende opties te twijfelen:

1. Macbook air met haswell processor
2. Macbook pro retina met haswell processor (nog niet te koop)
3. Windows alternatief (ook met haswell)

Mijn eisen zijn dat het een lichte laptop wordt van, bij voorkeur, 13 inch met een goed scherm (scherm van de air is absoluut het minimum), snelle processor met goede grafische chip en een redelijke accuduur.
Als windows alternatief zou bijvoorbeeld de vaio pro een optie zijn, echter heeft deze een mindere accuduur en ook mindere grafische kaart. De zenbook infinity is ook een optie maar hier is nog niet zoveel over bekend.
Misschien start ik hier nog wel een forum topic over wanneer er wat meer haswell laptops zijn verschenen.

Plannen naast mijn onderzoek

Het voornaamste doel van mijn verblijf in Osaka zal het onderzoek voor mijn scriptie zijn. Het is natuurlijk ook een erg mooie manier om het land te leren kennen. Ik heb van tevoren al enkele bezienswaardigheden ontdekt die ik hier verder zal beschrijven.
Osaka Host Program
Vlak nadat ik van Osaka University bevestiging kreeg van mijn inschrijving ontving ik een mail met daarin informatie over het OHP of “Osaka Host Program”. Dit programma geeft de mogelijkheid voor buitenlandse studenten in Osaka om kennis te maken met een lokaal gezin en misschien ook samen activiteiten te doen. Omdat het mij erg leuk lijkt om naast mijn daadwerkelijke onderzoek aan de universiteit ook andere dingen te ondernemen heb ik mij voor dit programma ingeschreven. Of ik ook daadwerkelijk een gezin krijg toegewezen is nog even afwachten, het lijkt mij in ieder geval een erg leuke manier om de stad en de mensen beter te leren kennen.
Meetup
Met wat google zoekwerk terecht gekomen op de website www.meetup.com. Hier heb ik mij ingeschreven bij enkele groepen die activeiten organiseren in Osaka. Ik heb niet een goed idee wat ik er van kan verwachten maar misschien komen ze met interessante activeiten of meetings.
Tower of the Sun
Hieronder een afbeelding van de “Tower of the Sun”.

http://i42.tinypic.com/2lcwlug.jpg

Kennelijk staat er in Osaka een groot beeld van deze rare pokemon en die wil ik graag in het echt zien.
Kansai
Osaka heeft enkele vliegvelden en de meest spraakmakende is ongetwijfeld “Kansai international airport”.

http://i43.tinypic.com/2je7pyp.jpg

Dit is een van de weinige vliegvelden waarbij het niet vreemd is wanneer je in de zee land.. Zeker iets wat ik mee wil maken en het is dan ook het vliegveld waar ik aankom en weer vertrek.
Dōtombori
Dōtombori is een gebied in Osaka die bekend staat om zijn actieve nachtleven. De “Ebisu-bashi” brug wordt omschreven als een scene uit de sci-fi Blade Runner. Ik ben benieuwd.

http://i44.tinypic.com/2q2067c.jpg
Kaiyukan
Ook staat er in Osaka een van de grootste aquariums in de wereld. Dieren zijn cool. Ik ga mijn best doen om dit aquarium te bezoeken.

http://i40.tinypic.com/2z9a3pl.jpg

Hun website geeft ook een indruk van het aquarium. Best indrukwekkend.

http://www.kaiyukan.com/newkaiyukan/
Fugu
Kogelvis. In japan bekend als lekkernij maar niet zonder risico. Onderstaand een quote van de nos website:
"Maar enige voorzichtigheid is toch geboden. Want de regels zijn dan wel versoepeld, het beestje is nog steeds even dodelijk. Bepaalde delen zoals de eierstokken, lever en galblaas zijn oneetbaar. Die bevatten de giftige stof tetrodotoxine. Als je dat binnen krijgt, raak je langzaam verlamd. Eerst je mond, dan de rest van je lichaam en uiteindelijk je vitale organen. Klein detail: tot aan de dood blijft het slachtoffer bij bewustzijn."

Heb momenteel geen plannen om dit te proberen maar als de gelegenheid zich voordoet ben ik er eigenlijk toch wel benieuwd naar.

(klikbaar voor wikipedia pagina)
http://i40.tinypic.com/imm891.jpg
Muziek
Mijn interesses op gebied van muziek is is breed en varieert van klassiek tot ska, punk en hardcore. Soms luister ik ook naar muziek van Japanse bands. Mooi voorbeeld hiervan is de japanse band “Crude” waarvan ik onlangs nog een optreden zag in Groningen. Ik zoek dan ook nog wat kroegen of plaatsen waar dit soort optredens (met hardere muziek) plaatsvinden. Heel veel heb ik hier nog niet voor gevonden.
Inline skaten
Iets wat ik in Groningen vaak deed was inline skaten. De wegen van Groningen lenen zich hier heel erg goed voor en het is een leuke manier om meer van de stad te zien. Ik ben benieuwd of dit ook mogelijk is in Osaka, hier kon ik erg weinig over vinden online. Misschien zijn er hier mensen die daar meer over kunnen vertellen?

http://www.mijnten.nl/i-web/mijnten/Rollerblade-skates_files/458_458_fusion_84_07206400100.jpg

Wordt vervolgd..

Ik zou nog wel even kunnen doorgaan maar dan wordt deze post nog langer dan dat die nu al is dus hier laat ik het bij. Als iemand advies of tips voor mij heeft dan hoor ik ze graag.

De volgende blogpost maak ik waarschijnlijk een week of 2 nadat ik ben aangekomen in Osaka.

Volgende: Mijn eerste weken in Japan 09-'13 Mijn eerste weken in Japan

Reacties


Door Tweakers user Oguz286, vrijdag 19 juli 2013 13:41

Gambare! :)

Ik ken iemand die ook is afgestudeerd en gewerkt heeft in Japan (volgens mij ook Osaka, maar dat weet ik niet zeker) en hij had toch wel erg interessante verhalen. Mensen in onderzoekslaboratoria slapen om zo lang mogelijk op werk te zijn, want dat vindt de directeur leuk :P

Blijkbaar is afstuderen in Japan erg leuk, maar werken toch wel minder gezien Japanners tot best laat in de avond doorwerken en daarna geen fut meer hebben voor andere activiteiten. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dat is wat hij mij had verteld, dus misschien handig voor jou om te weten.

Veel plezier :)

Door Tweakers user warcow, vrijdag 19 juli 2013 13:45

Bedankt. :)

Van die lange dagen op kantoor had ik al gehoord. Ik vermoed dat er van mij ook wel verwacht wordt lange dagen te maken. Daar kan ik prima mee leven en van wat ik uit de school kalender op maak zijn er nog wel een aantal vrije dagen.

Door Tweakers user Nefiorim, vrijdag 19 juli 2013 15:04

Weet je zeker dat je niet ter plekke een laptop aan wil schaffen? Heb echt geen flauw benul van de wisselkoersen enzo, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dat toch rendabel is. De Japanse munt is ook niet meer wat ie is geweest.

Door Tweakers user masauri, vrijdag 19 juli 2013 15:16

ben zeer benieuwd naar je ervaringen, echt leuk om dit te kunnen doen! ik zou er direct voor tekenen! ik ga je blog met veel plezier volgen! (en ook wel met een tikkeltje jaloezie) :+

Door Tweakers user Ekitch, vrijdag 19 juli 2013 15:24

Leer een woordje Japans, heb het zelf destijds voor onze reis naar Japan gedaan. Deuren gaan voor je open. Ook al zeg je al "konichiwa"

Ow en Japan is duur, prijzen van alles liggen gemiddeld boven die in Nederland ook voor Elektronica. Alleen in de echte tech buurtjes kun je op koopjes jagen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 juli 2013 15:33]


Door Tweakers user Rctworld, vrijdag 19 juli 2013 15:30

Heb zelf 1.5 jaar in China gewoond en ook aldaar afgestudeerd, heb ook erg veel interesse in Japan maar is er nooit van gekomen (maar wellicht op vakantie ;) ). Ben erg benieuwd naar je ervaringen :)

En een klein beetje moeite doen voor de taal getuigt wel van respect en dat zal je dan ook snel terug krijgen, wat dat betreft heeft Ekitch absoluut een punt :)

Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 19 juli 2013 15:36

Nefiorim schreef op vrijdag 19 juli 2013 @ 15:04:
Weet je zeker dat je niet ter plekke een laptop aan wil schaffen? Heb echt geen flauw benul van de wisselkoersen enzo, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dat toch rendabel is. De Japanse munt is ook niet meer wat ie is geweest.
Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het vinden van een Qwerty toetsenbord in Japan. :)
Voor de rest, ik zou ook erg graag naar Japan en ook Osaka willen. Een oude klant van mij (Yanmar) is in Osaka echt gigantisch en het schijnt zo te zien dat als je bij de douane aangeeft dat je daar bent voor zaken met Yanmar dat ze een stuk vriendelijker zijn dan als je de tourist uit komt hangen.

Door Tweakers user warcow, vrijdag 19 juli 2013 16:36

Bedankt voor de reacties.
Een qwerty toetsenbord is idd lastig te vinden in Japan schijnt, dan ben je ineens duurder uit dan gewoon in Nederland halen.

Wat betreft te taal heb ik een vrij korte cursus gedaan (A1). Ik zal proberen in de komende maanden hier nog wat meer moeite en tijd in te steken.

Door Tweakers user Martijntj, vrijdag 19 juli 2013 17:19

Kijk ook eens op Couchsurfing; normaal wordt die site gebruikt voor slaapplaatsen.. maar ook daar zitten veel mensen die gewillig zijn om buitenlanders kostenloos rondleidingen te geven of de fijne kneepjes van de stad te leren kennen.

Door Tweakers user real[B]art, vrijdag 19 juli 2013 18:19

http://www.youtube.com/user/TheJapanChannelDcom al eens bekeken? Ontzettend interessant en informatief :)

Door Tweakers user Comgenie, vrijdag 19 juli 2013 19:06

*Jaloers*

Ik ga in oktober als vakantie 2 weken naar Japan, waar ik waarschijnelijk ook Osaka een aantal dagen ga bezoeken. Japan heeft ook mijn interese en ik ben de taal al bijna een jaar aan het leren (inclusief de kanji dus). Maar misschien na een paar succesvolle vakanties en wanneer ik voldoende van de taal spreek, neem ik de stap om er daadwerkelijk werk te zoeken :P .

Ik kijk uit naar je ervaringen :). Weer een blog erbij om te volgen.

Door Tweakers user fub, vrijdag 19 juli 2013 19:39

Leuk! Wij zijn ook een aantal keren in Osaka geweest -- een uitbundige stad! (En dan inderdaad in de buurt van de Dotombori...)
Het aquarium is zeker de moeite waard -- erg indrukwekkend om die twee walvishaaien hun rondjes te zien doen. Andere dingen die ik de moeite waard vind om in/vanuit Osaka te doen/zien:
- Floating Garden Observatory. Bij goed weer een schitterend uitzicht!
- Vlakbij het aquarium is trouwens Tempozan, "de laagste berg in Japan". Er staat een reuzenrad bij/op, die komt ook lekker hoog. Vraag naar de doorzichtige cabine!
- Het kasteel, natuurlijk.
- Nara: veel tempels en schrijnen, en hertjes. Heel mooie plek.
- In Kyoto is heel, heel, heel veel te zien en doen. Kort treinritje vanuit Osaka!
- Mt. Koya is het hoofdkwartier van de Shingon sekte, de grootste sekte in Japan. Veel tempels en pelgrims, en een altijd brandend vuur. Probeer een overnachting te boeken in een van de kloosters (wel heel prijzig!) en ga 's nachts het kerkhof op. Schitterende sfeer.
- Den-Den Town, het Osaka-equivalent van Akihabara.

Maar ik weet natuurlijk niet hoeveel vrije tijd je gaat hebben en wat je budget dan zal zijn...

Door Tweakers user Napsju, vrijdag 19 juli 2013 20:36

Okonomiyaki eten dus! Osaka is een geweldige stad. Ben er vorige maand geweest. Prijzen vallen in tegenstelling tot hierboven beweerd REUZE mee. Ik had het veel duurder verwacht zoals Israel of IJsland. Prijzen van elektronica zijn in Osaka veel lager dan in Nederland en zelfs lager dan in bijvoorbeeld Singapore. Tip: Lufthansa heeft regelmatig leuke aanbiedingen van Amsterdam via Frankfurt naar Osaka. Vanuit Osaka kun je goedkoop vliegen met Peach of bijvoorbeeld met AirAsia naar Kuala Lumpur.

Door Tweakers user 318025, zaterdag 20 juli 2013 08:28

Leuk geweldig naar Japan, maar heb jij je ook wel eens verdiept in de donkere kanten van Japan?

Want jou interesse voor Japan komt voort uit anime en dat is gewoon een heel verkeerd beeld, want anime toont niet de discriminatie die in Japan voort komt en laat jou al helemaal niet het echte Japan zien.

Ik zou me echt eens in die donkere geschiedenis gaan verdiepen en dan in huidige cultuur en je zult zien dat Japanners het niet zo op buitenlanders hebben, bij discotheken zou dan ook gediscrimineerd worden.

Ik zou beginnen om de film Flower of war te kijken als je meer over de donkere kant van Japan wil weten en over hoe wreed het Japanse leger wel niet was, massa moorden in Nanking.

Ik was namelijk ook eerst echt fan van Japan, maar naar dat ik geleerd heb over de donkere kanten van Japan is mijn interesse in Japan minder geworden, ik lees nu alleen nog af en toe een manga ofzo.

Natuurlijk is het maar een verleden, maar het is interessant je erin te verdiepen en dan huidige cultuur en dan eventjes niet alleen naar animatie kijken.

Door Tweakers user warcow, zaterdag 20 juli 2013 09:31

Veel reacties waar ik ook echt wat mee kan. Zal de genoemde video's doornemen.

Om op de reactie hierboven te reageren:
Ik ben bekend met de minder mooie kanten van Japan en hoe ze (in de regel staan) tegenover "gaijin".

Maar om het om te keren.. ben jij bekend met de minder mooie kanten van Nederland?

Ik beoordeel een land of mensen niet teveel op hun verleden. Ik zal mij meer richten op mijn eigen ervaringen.

Door Tweakers user WernerL, zaterdag 20 juli 2013 14:08

Cool ! :-) Ik heb 4 maanden in China gezeten en het was echt een fantastische ervaring. Japan zal waarschijnlijk ook cool zijn. :-)

Het 'nadeel' aan een stage in een land als China of Japan is echter dat je er niet meer weg kunt blijven. Zodra ik een kans krijg om te wonen en werken in China ga ik iig terug. :P

Door Tweakers user 318025, zaterdag 20 juli 2013 14:42

China is anders dan Japan denk ik, maar Japan heeft veel van China overgenomen, zoals het geschrift.

Dus beetje vergelijkbaar zal het wel zijn.

Door Tweakers user Torgo, zaterdag 20 juli 2013 17:28

Je zal vast een hele goede tijd hebben in Japan en in iedergeval een ervaring rijker. Ik ben zelf heel veel in Azie geweest en zelfs een keer in zes maanden van Amsterdam naar Thailand over land gereist (trassib expres en Mongolie). Japan heb ik 3 weken mogen bezoeken en valt echt met geen ander land te vergelijken. De helft van de tijd was ik met Japanners op pad en de andere helft met andere toeristen. Het is wel leuk om beiden te ervaren, dat zijn heel verschillende ervaringen. Als tip zou ik je nog mee willen geven om te kijken of je een Japan rail pass wil kopen, een kaart voor onbeperkt met de trein, voor 1, 2 of 3 weken. Japanse Shinkansen (bullet trains) gaan met 400km per uur door Japan en het is de perfecte manier van reizen, maar erg duur zonder zo'n pas. De pas moet je in NL al kopen, hij is alleen voor toeristen. Maar mischien heb je als student ook andere opties, dat weet ik niet. Zelf vond ik Tokyo, Kyoto, Nara en Hiroshima allemaal erg indrukwekkend en als je van natuur en wandelen houdt, kijk dan of je tijd hebt om naar Yakushima eiland te ggan. Dat hele eiland is world heritage en het bos is daar duizenden jaren oud en de bomen enorm. Het is net het bos van LOTR waar die Ents wonen. :) iig have fun en doe vooral lekker uitbundig, die Japanners zijn nogal introvert maar kunnen wel overgehaald worden om lekker gek te doen als je het goede voorbeeld geeft :)

Door Tweakers user Torgo, zaterdag 20 juli 2013 17:50

Ik kan mij trouwens helemaal niet vinden in de opmerking hierboven van Diqui-long over discriminatie en weet ik wat. De TV is geen goed middel om wat over een cultuur te leren, het internet trouwens ook niet. Naar het verleden kijken of generalizeren werkt ook niet. De enige manier om een cultuur te leren kennen en te begrijpen is door het zelf ter plaatse te ervaren, iets wat de TS gaat doen!

Door JanDoekes, zondag 21 juli 2013 10:50

Diqui-long is een sinofiele autist. Daar zou ik me in ieder geval niets van aantrekken.

Door Tweakers user Comgenie, maandag 22 juli 2013 14:09

Mwah. Hij heeft gelijk dat Japan zeker ook duistere kanten heeft. Er zijn veel blogs die ook dit soort dingen uitgebreid beschrijven. Maar over het algemeen als je je een beetje aan de manieren houdt en enige interesse toont in Japan en de bijhorende cultuur, zullen de meeste mensen die je tegen gaat komen juist positief zijn.

Verwacht wel dat je overal (zeker buiten de toeristische gebieden) aangestaard gaat worden en mensen regelmatig naar je toe komen. Grotendeels uit nieuwsgierigheid overigs. Je hoort ook vaak dat wanneer een buitenlander het centrum van Tokyo verlaat en een beetje rond gaat lopen, er mensen naar hem/haar toe lopen om te vragen of hij/zij niet is verdwaald.

Je kan je beter zorgen maker over de nasty insecten die ze daar hebben :P .

Door Tweakers user warcow, woensdag 24 juli 2013 09:40

Ik lees net dat apple producten erg goedkoop zijn (goedkoopste ter wereld) en leverbaar met US keyboard. In dat geval kan ik toch beter daar een laptop halen.

Door Tweakers user JerX, dinsdag 13 augustus 2013 07:43

Damn vet! Heb zelf in April 2 weken in Japan rond gehangen. Ik heb eventueel nog wel mijn planning liggen :) Anders kom je met tripadvisors.com ook heel ver ;) Zelf ben ik overigens via Kansai terug gevlogen, erg apart vliegveld ^^

Reageren is niet meer mogelijk